Tollens

De grootste Nederlandse dichter van zijn tijd.

Onze opdrachtgever, de Stichting Vrienden van de Oude Kerk in Rijswijk, had zich sterk gemaakt voor de wederoprichting van een monument op het graf van Hendrik Tollens.

Hendrik Tollens werd in zijn tijd (1780 – 1856) bejubeld als Nederlands volksdichter. Van Hendrik Tollens zijn werken/liederen afkomstig, zoals:

–         De overwintering der Hollanders op Nova Zembla.

–         Wien Neêrlands bloed (toenmalig uitgeroepen tot Nederlands volkslied.

Zijn roem bleek echter vergankelijk. Nog vóór 1900 was er niets meer van zijn roem over. Zijn laatste jaren bracht Hendrik Tollens door op wat nu het Museum Rijswijk is; Het Tollenshuis.

Honderd jaar stond er een beeld op zijn graf van de begraafplaats van de Oude Kerk in Rijswijk. Het beeld was door de tand des tijds in een zodanige staat gekomen waardoor het in de jaren 60 is weggehaald.

Alleen de sokkel was nog in goede staat en die is blijven staan.

Het was in 1860, dat hij in Rotterdam als eerste schrijver een monument kreeg. Enkele weken daarna gevolgd door het beeld op zijn graf in Rijswijk.

 

West Gedenktekens kreeg de eervolle opdracht om de lege sokkel te voorzien van een toepasselijke aanvulling.

In samenwerking met de heer R.W. Poortier van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk heeft West Gedenktekens de oplossing bedacht.

De bestaande sokkel werd uitgebreid met een pilaar inclusief aan de bovenzijde een lauwerkrans, een lier en een veer van Wiskont White gezoet graniet. Op de voorkant van de sokkel werd een plaquette gemonteerd inclusief een door Van den Toorn LaserArt gelasergraveerde foto van Hendrik Tollens van India Black gepolijst graniet.

 

Tijdens de officiële onthulling heeft West Gedenktekens een kopie van de plaquette aan de familie geschonken.

Deze plaquette is bij de diverse familie rond gegaan en is daarna door de familie geschonken aan het Museum Rijswijk.

 

De stichting heeft tijdens de onthulling de eigendomsrechten van het monument overgedragen aan de gemeente Rijswijk. De gemeente zorgt verder in de toekomst voor het onderhoud aan het monument van Hendrik Tollens.

Tollens